Direktlänk till inlägg 25 oktober 2018

Overlord III

Av Tomas Engström - Torsdag 25 okt 10:41

Med sitt övermäktiga alter ego Ainz Ooal Gown drar spelaren Momongo till sig allt fler nyfikna blickar i världen Yggdrasil, nu inte bara från den närliggande staden E-Rantel utan även grannriket Baharuth och dess kejsare Jircniv. Dels har man hört talas om byn Carne vars invånare ska ha blivit räddade av denna högt omtalade magiker och krigare, dels fått information om var dennes krypta är belägen varpå man sänder iväg ett antal grupper äventyrare för att undersöka saken närmare, äventyrare som aldrig återvänder... Men plötsligt kommer så ett sändebud till Baharuth som kräver att kejsaren gör ett personligt besök hos Ainz Ooal Gown, för att be om ursäkt för sitt inkräktande övertramp.


Utifrån sett börjar Ainz handlingar se allt mer hotfulla ut, vilket leder till hur kungadömen börjar tala om att alliera sig mot denna gemensamma fiende, och innanför kryptans väggar talas det högt om världsdominans. Allt detta till Momongos stora förvåning då han själv aldrig har haft en tanke på att försöka ta över Yggdrasil! Men trots att hans personliga, huvudsakliga mål fortfarande är att försöka hitta någon annan spelare som är fast i denna värld, lyckas alla undersåtar misstolka och blåsa upp varje drag som han gör och helt plötsligt tvingas Ainz Ooal Gown dra ut i krig mot omvärlden.


 

Denna tredje säsong av Overlord gör mig så glad eftersom man i och med detta har kommit tillbaka upp på banan igen efter en ganska tam andra säsong, som jag ju visade ett visst missnöje över och det är fler än mig som har gjort samma sak. Men den här gången lyckas man berätta såväl sidohistorier och bidra till världsbyggande, som att faktiskt återgå till huvudberättelsen och låta Momongo komma någonstans. Ja, förvisso inte i sin jakt efter någon annan spelare, vilket vid det här laget förvånar mig något då jag hela tiden har väntat på det där ögonblicket där han överraskas av en sådan persons handlingar och kraftfullhet. Istället är det alltså krigsföring och världsdominans som står på tapeten och i denna tredje säsong får vi verkligen se prov på hur enorm kryptan "Nazarick" är och att den håller så mycket mer än bara Momongo med sina undersåtar.


Men en stor tjusning och framförallt komiken med Overlord är just det här med att Momongo blir allt mer meddragen och insyltad i någonting som är så mycket större än vad han själv har haft för avsikt att vara. Plötsligt börjar hans taktiska försvarsbefälhavare Demiurge prata om hur allting som deras herre Ainz Ooal Gown har gjort ända sedan delar av den första säsongen, men framförallt sådant som hände i den andra, har lett fram till Nazaricks nuvarande statusposition i världen och att världsdominans nu är nästa steg. För det är fortfarande verkligen främst två saker med Overlord som gör att jag älskar serien och som just den första och nu även denna tredje säsong lyckas leverera: det komiska och det allvarligt mörka. Att Ainz Ooal Gown är så övermäktig och har en fasad av att bara vilja ont, men egentligen är det bara så att allt han gör blir så gravt misstolkat att det får honom att framstå som än mer mäktig och nu även maktgalen. Ändå så finns ju där fortfarande en något osäker pojke inom honom, med en egen röst som vi bara får höra i hans inre monologer och som man dock ser allt mindre av, i takt med hur Momongo förlorar mer och mer av sin mänsklighet och sympati för andra människor. Detta är en av Overlords lite mer unika ingredienser som jag har tyckt om sedan allra första början och gillar hur det utvecklas.


 

Och den här gången är som sagt balansen betydligt bättre mellan vad som händer inne i Nazarick och vad som samtidigt även sker ute i världen Yggdrasil. Det puttrar och ryker från såväl det tidigare introducerade riket Re-Estize med staden E-Rantel, som det nya kejsardömet Baharuth. Det introduceras många nya karaktärer i maktpositioner och vi återser ett par gamla från den första och andra säsongen. Vad som är så oerhört märkligt här är att hela den stam med ödlemänniskor som fick så mycket fokus under den andra säsongen, med ett par väletablerade karaktärer, nu inte syns annat än som bakgrundskaraktärer vid ett fåtal tillfällen. Till skillnad då från de personer i byn Carne som vi har lärt känna och som får sådär lagom mycket uppmärksamhet. Dessutom fyller denna by och dessa personer en väldigt viktig roll i Ainz planer om att bli beryktad i landet för att på så vis lättare kunna komma i kontakt med eventuella andra spelare. Detta gör den andra säsongens innehåll och skiftning i fokus än mer märklig eftersom det nu känns som någonting som aldrig ens har hänt.

Att det här i den tredje säsongen börjar blossa upp till krig och världsdominans ger däremot en helt klart intressant twist och skjuts till grundstoryn, även om jag som sagt vid det här laget hade förväntat mig att se någon ny spelare i Yggdrasil! Månne att någonting inom mig fortfarande kunde önska att storyn höll sig lite mera kvar vid vad Overlord en gång började som, men här i den tredje säsongen är det åtminstone inte så att det ena överskuggar det andra – som det var i säsong två – utan jag tycker ändå att det flyter samman väldigt väl och att krigandet i slutändan gynnar Momongo, plus att det även bidrar till den här härliga komiken över att allting spårar ur på grund av de höga tankar som hans undersåtar har.


Vad mer man lyckas med i denna säsong, mycket tack vare just krigsföringen och den här nya berättelsen kring detta, är att visa på hur vansinnigt mörk och elak Overlord som serie kan vara. Likt hur det var i den första säsongen så blir jag riktigt "skrämd" av vissa scener och hur deprimerande mörkt man kan skriva. Fortfarande en underbar kontrast till hur komisk och lättsam serien också är.


     

Overlord III hittar tillbaka till sina rötter och lyckas inte bara bygga upp en ny, intressant story arc som känns väldigt givande för serien som helhet, utan också återkoppla till vad som hände i den första säsongen. Momongo söker vidare efter andra spelare som har råkat ut för samma fenomen, men fortsätter även att tappa delar av sin medmänsklighet. Humorn är på sina ställen riktigt klockren och det är fortfarande lika underhållande att se Momongos handlingar misstolkas av sina lojala, hänförda undersåtar, samtidigt som han i denna tredje säsong även får visa prov på hur övermäktig han verkligen är. De komiska scenerna blandas upp med riktigt mörka, dystra sådana och säsongen avslutas på en perfekt och lagom spännande plats som ger ett stort utrymme för vad som kan hända härnäst.

 

AnimeNewsNetwork:  Excellent, should be in anyone’s collection
MyAnimeList: Great

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tomas Engström - Tisdag 4 dec 11:59

Aoi Mashiro har just fått sitt hjärta krossat efter att hennes pojkvän i Tokyo lämnat henne för sin bästa väninna, med förklaringen att Aois flytt till Kyoto gjorde relationen för svår att hålla ihop. För att snabbt kunna skrapa ihop respengar till T...

Av Tomas Engström - Fredag 9 nov 12:00

Bland de tysta, ödelagda ruinerna till vad som en gång var en frodande stad, är det endast ljudet av en puttrande Kettenkrad-motor som bryter tystnaden. Ombord på denna kombination av en motorcykel och stridsvagn sitter två unga tjejer, Chito och Yuu...

Av Tomas Engström - Onsdag 31 okt 18:53

2018 års höstserier har ju som sagt börjat rulla nu och jag har äntligen lyckats beta av ytterligare en samling förstaavsnitt till detta inlägg!   Between the Sky and Sea Bloom Into You Radiant Release the Spyce Uchi no Maid ga Uzasugiru ...

Av Tomas Engström - Tisdag 23 okt 11:49

Vännerna Hikari och Karen hade en gemensam barndomsdröm om att en dag stå tillsammans på scenen i rampljuset som teaterstjärnor, men drömmen gick i kras när Hikari med familj flyttade från stan. Karen glömde dock aldrig bort det löfte som de gav vara...

Av Tomas Engström - Torsdag 18 okt 11:25

Animehösten 2018 har gått av stapeln sedan cirka två veckor tillbaka och jag har äntligen tagit mig tid att börja titta på säsongens nya serier! Precis som tidigare tänker jag dela upp mina tankar och åsikter i åtminstone två blogguppdateringar, där ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se