Direktlänk till inlägg 8 oktober 2019

Anime-sommaren 2019 - Sammanfattning (1)

Av Tomas Engström - 8 oktober 2019 13:06

Jaha! Tänk att det redan har gått en hel säsong, alltså att sommarens (kortare) animes nu är avslutade och en ny radda serier har startat upp! I och med den tidsbrist som rådigt och hållit mig från att kunna skriva långa avhandlingar likt Carole & Tuesday, tänker jag istället göra som i våras och ge kortare utlåtanden av ett helt gäng med serier som jag nu har tagit mig igenom.


Dock blir det till att dela upp mina tankar på två inlägg, bara för att antalet serier känns som lite för många för att klämma in i en och samma uppdatering. Och när jag nu ändå brukar dela upp mina första intryck på just flera inlägg, så känns det lika bra att bibehålla samma upplägg och även innehållet rent kronologiskt!


Således kommer nu här en kort avhandling av de fem första animeserierna som jag började titta på i våras, i samma ordning som när jag presenterade dem :


How Many Kilograms are the Dumbbells You Lift?

Sakura Hibiki är en högstadietjej som, nu när kläderna plötsligt börjar sitta lite tajtare, bestämmer sig för att börja träna och försöka tänka på sin kost. Sökandes efter rätt gym springer hon in i klasskamraten Akemi som också är fast besluten att börja träna, på ett närliggande populärt gym som hon rekommenderar! Men Akemi är inte intresserad av fysisk aktivitet för att hon själv skulle behöva det, utan enbart på grund av sin muskelfetisch.


Av den anledningen har Akemi valt ut gymmet efter seriositeten och muskelmassan på de som tränar, vilket får Sakura att känna sig en aning malplacerad bland dessa träningsnarkomaner. Men den snygge personliga tränaren Machio får henne ändå att vilja stanna på en provmånad, eftersom hans kroppsform dessutom ser väldigt normalbyggd ut. Dock visar det sig att de kläder som Machio bär döljer en kropp långt utöver det normala...


 

Jag har väl egentligen bara en riktigt negativ sak att säga om den här serien, som jag dessutom vill börja med att ta upp eftersom det känns viktigt. För där just idrottsinriktad anime tenderar kännas så oerhört väl utfört och genomtänkt, med väldigt pålästa och insatta författare, brister tyvärr How Many Kilograms are the Dumbbells You Lift? faktiskt en aning. En del av träningstipsen och utförandet av vissa övningar är nämligen snudd på felaktigt och högst suboptimalt, vilket känns både tråkigt och onödigt när serien nu ändå ska uppmuntra folk till att börja träna. För all del är ju ändamålet lika gott som idén och det är absolut bättre att man rör på sig än sitter helt stilla, men att utföra just styrkeövningar felaktigt kan ju trots allt vålla till skador. Att man sedan även rekommenderar vissa övningar som är ineffektiva i jämförelse med vilka alternativ som finns må så vara. För där beror det ju ändå lite på hur pass seriös man vill vara och vad man vill få ut av sin träning. Som sagt, bättre att folk rör på sig än sitter hemma och många av övningarna som det tipsas om dessutom är lite enklare att utföra – såväl hemma som med att hitta rätt utrustning på gymmet.


Annars har det varit riktigt underhållande och trevligt att se den här serien. En intressant och oväntad sak är att man litegrann narrar de ögonblick där det bjuds på avklädda tjejer, något som tenderar ske när nya övningar ska utföras och visas upp. För då blir det alltid någon av de kvinnliga huvudpersonerna som hamnar i en slags instruktionsvideo, som alltid avslutas med en ganska utmanande posering där personen oftast är helt naken – med någonting som skyler de privata delarna. Detta påpekas då ofta av en eller flera andra karaktärer som ifrågasätter varför personen plötsligt är så avklädd. Visst, det blir ju fortfarande "fanservice", men det är ändå roligt att man som sagt gör lite narr av det.


 

Roliga karaktärer, bra tänk och uppmaning till att träna (även om serien ärligt talat känns väldigt inriktad mot just kvinnor), bra humor och oväntat påklätt. Ja, bortsett från tränaren Machio, men det är bara en härlig, komisk grej som serien kör med: att spänna sina muskler så pass hårt att träningsoverallen går sönder. En trevlig komedi att följa som förhoppningsvis gör ett gott jobb i att inspirera sina tittare till att börja röra på sig!


AnimeNewsNetwork: Good, worth seeing
MyAnimeList: Good


Magical Sempai

När vår namnlöse protagonist snubblar in i ett till synes tomt klubbrum möts han av en tjej som övar på ett magiskt korttrick och verkligen ser ut att kunna sin sak! Men så snart som hon blir medveten om sin "publik" så kräks hon av nervositet... Det visar sig att den så kallade magikern inte bara lider av viss publikskräck utan dessutom är en smula klumpig och bara generellt har otur i sitt trollande, vilket gör att samtliga av hennes tricks går åt skogen på ett eller annat vis. Kanske kan en ny medlem till klubben hjälpa henne att vänja sig vid betraktande ögon?


 

Emellanåt har det känts lite väl "ecchi" och bröstfixerat med Magical Sempai och hennes överdrivna bröststorlek, men för det mesta har man ändå lyckats hålla sig på en skaplig nivå där jag mer har skrattat åt scenerna än skämts bakom en kudde. Där existerar en ganska rar och oskyldig, romantisk spänning mellan de två huvudpersonerna som jag finner lika söt och bedårande som Sempais försök att utföra sina tricks framför en publik, utan att falla ihop av nervositet. Men emellanåt görs det såklart anspelningar och i synnerhet på just hennes byststorlek. Ibland funkar det och är inte värre än i andra serier, ibland blir det lite för smaklöst.


Men på tal om smaklöst så är det betydligt större skruva-på-sig-faktor på det andra "paret" som introduceras ungefär halvvägs in. För plötsligt får klubben utökning i form av en tjej som på riktigt är sexuellt intresserad av sin bror... Och här börjar det såklart att spåra ur lite. Fortfarande lyckas man oväntat bra med att hålla sig i en acceptabel gråzon av vad som är okej och inte, men vissa repliker och ageranden är värre än andra, speciellt när det involverar knådande av diverse kroppsdelar.


 

Oväntat söt och charmerande historia om trollerikonstnären som har svårt för att hålla huvudet kallt när hon ska uppträda inför publik, oavsett om där är bara en eller 30 personer som tittar. Väldigt trevligt "bite-sized" i sitt upplägg med såväl halvlängd på avsnitten som att varje avsnitt är uppdelat i mindre berättelser – som ibland kan vara sammanhängande, andra gånger hoppar man hejvilt mellan platser och vad som händer. Har bjudit på väldigt många goda skratt som varit värt de där gångerna när man skruvat lite generat på sig bakom en kudde, för att det exponeras ett par trosor eller en byst pressas upp mot någons ansikte.


AnimeNewsNetwork: Good, worth seeing
MyAnimeList: Good

 

Sounan Desu ka?

När Mutsu, Shion, Homare och Asuka öppnar ögonen ligger de på en pytteliten strandplätt helt omgiven av vatten. De fyra flickorna tycks vara de enda överlevande efter en flygplansolycka och efter att ha simmat in till en liten ö, som tacksamt nog fanns i närheten, måste man nu försöka överleva helt utan förnödenheter.


Men tursamt nog visar sig Homare i gänget vara en överlevnadsexpert – tack vare sin vildmarksintresserade,  äventyrslystna pappa – och har mången tidigare erfarenhet av att vara strandsatt. Därför sätter hon genast igång med att instruera de andra hur de ska göra för att klara sig tills hjälp kommer.

 

 

Ytterligare en serie denna sommar som har balanserat på gränsen till att vara aningens för avklädd och anspelande i vissa scener. Men vad är väl att vänta av en sådan här premiss där fyra unga tjejer befinner sig på en öde ö? Det är precis som min vän Martin har valt att kalla serien: "Beach Episode: The Anime" och ja, man måste ju faktiskt kalla hela upplägget för en stor ursäkt till att på ett naturligt vis kunna visa upp just avklädda tjejer, så ofta som situationen ändå kräver detta. Men jag överraskades ändå av hur pass ofta man väljer att låta tjejerna faktiskt behålla kläderna på, eller i varje fall de tre som nu inte råkar ha utbildning och erfarenhet av överlevnad i det vilda.


För Homare ser det lite annorlunda ut, men det köper jag. Hon är som sagt vildmarks- och överlevnadsexperten och tvekar därför heller aldrig över att ta av sig på under- eller överkroppen om det till exempel behöver dykas ned i vattnet, eller att kläderna på något vis kan användas som redskap för en nödsituation som uppstår. Med det sagt så tycker jag också att sagda situationer är tillräckligt seriösa för att visa att det finns någonting mer här i Sounan Desu Ka? än bara en ursäkt för att få visa upp halvnakna tjejer. Överlevnadstipsen som ges, utförandet av dessa och den kreativiteten som Homare besitter gör henne till en riktigt fräck blandning mellan Rambo, MacGyver och Crocodile Dundee, typ. Så all respekt till henne och kudos till de andra tre tjejerna också, som gör sitt bästa för att hjälpa till. För det mesta, åtminstone, eftersom de ibland kan agera aningen bortskämda och dumdristiga.


 

Många intressanta situationer, många bra och intressanta överlevnadstips, en hel del att skratta åt och även denna serie känns väldigt lagom med sin halvlängd på avsnitten också. Om det kommer fler säsonger så kan jag tänka mig att se det, men då skulle det vara klart intressant med ett miljöombyte bara för att skapa lite variation. Särskilt som det visas upp så mycket av allt som Homare har varit med om med sin pappa, så det råder inte direkt någon brist på erfarenhet för hennes del!


AnimeNewsNetwork: Good, worth seeing
MyAnimeList: Good


 

To the Abandoned Sacred Beasts

Under det långa inbördeskriget mellan Nord och Syd använder sig nordborna av mörk magi för att experimentera fram monstruösa supersoldater som kallas för Inkarnerade, vilket genast gav dem en fördel i ett krig som man annars var på väg att förlora. Den forskare som låg bakom succén gjorde samtidigt kontinuerliga försök till att vända på processen för att permanent kunna göra dessa halvmonster till människor igen, men fann det i slutändan omöjligt. Därför har många, nu när kriget är över, förlorat den mänsklighet de en gång hade och går bärsärk i landet.


Befälhavaren över förbandet av supersoldater hette Hank och han har än idag lyckats bibehålla sitt mänskliga jag. Därför sätter han som mål att vara den som tar livet av samtliga av sina tidigare kamrater, i enlighet med det löfte som avgavs under kriget; att om någon Inkarnerad någonsin skulle förlora sig själv så skulle de andra stå för avrättningen, istället för att massakreras av omgivningen – likt ett monster. Men kan Hank verkligen stå emot sin egen bestialiska förvandling fram till dess att han själv tar sitt eget liv, och är hans agerande verkligen rättvist mot de andra Inkarnerade?


BILD


Det har verkligen varit väldigt varierande kvalité på den här seriens avsnitt där vissa känts så utdragna och smått löjliga att jag har velat snabbspola mig igenom bitar av dem, men andra gånger har det varit både karaktärsbyggande och mörkt. Variationen på de soldater och tillika bestar som Hank möter har haft en tillfredsställande variation till var, när och hur sammandrabbningen sker och emellanåt har detta varit riktigt dramatiskt och känslosamt. Men utförandet har tyvärr känts en aning slarvigt till och från, både i det visuella och upplägget på själva berättandet. Där finns avsnitt som jag upplever som väldigt hastigt hopslängda i jämförelse med när serien är som bäst, vilket tyvärr lämnar mig med en något bitter eftersmak.


En lite mer positiv sak med serien har varit den kvinnliga protagonisten som väldigt tidigt gör Hank sällskap, med bakgrunden att hennes pappa var en Inkarnerad som dödades av Hank – mitt framför hennes ögon. Hennes hat mot Hank blir förstås allt mildare serien igenom när hon lär känna hans gamla jag, samtidigt som hennes närvaro och kärleksfulla (om än något naiva) attityd mot de Inkarnerade hjälper Hank att inte känna sig som en pöbel och ett monster. Emellanåt har hon dock uppfört sig aningens jobbig och känts lite väl handlingslös, men hennes roll i serien är ändå en bra tanke, det hade bara kunnat göras ännu lite bättre.


 

Emellanåt riktigt bra avsnitt med intressanta sidokaraktärer och intriger, andra gånger tyvärr ganska platt. Såväl animationer som tecknarstil, story som karaktärsutveckling fallerar med jämna mellanrum och det är synd med så mycket potential som serien hade till en början, särskilt med ett väldigt starkt andra avsnitt. Nu när det har blivit säsongsuppehåll efter blott 12 avsnitt så känner jag dessvärre inget vidare sug att invänta en fortsättning, utan är tvärtom glad över att kunna gå vidare till någonting annat, för det här håller tyvärr inte riktigt hela vägen.

 

AnimeNewsNetwork: Descent, I didn’t lose my time
MyAnimeList: Fine


Astra Lost in Space
Året är 2061 och ytterligare en grupp unga rekryter inom rymdprogrammet på Caird High School har just blivit avlämnade på den planet där de under några dagar ska bo tillsammans och klara sig själva. Men knappt hinner transportskytteln lämna atmosfären och ungdomarna förrän en oförklarlig, förvrängd sfär dyker upp alldeles intill dem – och slukar dem alla en efter en. Sekunderna därefter vaknar man upp i omlopp runt vad som antas vara den planet som alla nyss befann sig på. Med hjälp av sina rymddräkter lyckas man manövrera sig ombord på ett närliggande rymdskepp, som tycks vara helt övergivet.


Genom skeppsdatorn upptäcker man att planeten utanför skeppet är okänd och man befinner sig så långt som 5 000 ljusår bort från jorden, en resa som kommer att ta 3 månader att genomföra – men man absolut inte har proviant så det räcker till. Därför lägger man en rutt till närmsta planet som har rätt atmosfär för att det ska gå att fylla på förråden, och på detta vis försöka kryssa mellan planeter tills man lyckats ta sig tillbaka hem igen. Den stora frågan som den unga besättningen ställer sig är naturligtvis vad som egentligen hände nere på planeten...?


 

En av sommarens höjdpunkter och som dessutom känns väldigt fräscht i mängden av "sci-fi" som vi vanligtvis matas med på animemarknaden (läs: mecha-serier). Dels har det varit ett oerhört spännande manus i grunden med den premiss som ni kunde läsa om här ovan, dels har berättelsen också bjudit på flertalet intressanta twister från början till slut. Jag har faktiskt ingenting att klaga på och vill heller inte prata för mycket om storyn, eftersom den som sagt är så pass intrigtät att jag lite riskerar att avslöja någonting som man har mycket större behållning av att få se istället.


Eller jo, en sak skulle jag väl potentiellt kunna säga någonting negativt om. Att man inte helt lyckas balansera känslan av att samtliga personer ombord på rymdskeppet skulle ha någonting att bidra med, både till teamet och berättelsen. Vissa av dem får lite mer utrymme, andra lite mindre. Särskilt en av tjejerna hamnar väldigt mycket i skymundan i jämförelse med de andra och nu är hon förvisso också väldigt blyg av sig, vilket har med uppväxten att göra. Men även när hon väl får "sitt" avsnitt och hennes bakgrund förklaras, tycker jag att hon växer alldeles för lite och fortsätter istället att vara en skugga i jämförelse.


 

Kort och gott är den snyggt gjord, bra skriven, håller tittaren på tårna och har flera intressanta karaktärer – som jobbar bra tillsammans men utan att kännas som bästa kompisgänget där alla bara naturligt tycker om varandra, utan det finns en del att jobba på där också. Folk kan verkligen visa sig lättirriterade med mera när situationen blir pressad, vilket den ju också ärmest hela tiden pga vilken situation som de alla befinner sig i.

 

AnimeNewsNetwork: Very good, don’t miss it
MyAnimeList: Very good

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tomas Engström - 22 juli 2019 12:33

50 år har passerat sedan mänskligheten emigrerade till Mars och vi lever nu i en tid där större delen av allt kulturellt skapas av Artificiell Intelligens, medan vi människor är nöjda med att bara få vara passiva konsumenter. Detta gäller framförallt...

Av Tomas Engström - 14 juli 2019 13:46

Fortsättning följer på sommarens nystartade animeserier! Här har ni en till bunt med 5 nyheter från den 1:a juli:   Fire Force Isekai Cheat Magician If It's for My Daughter, I'd Even Defeat a Demon Lord Cop Craft Joshikousei no Mudazukai ...

Av Tomas Engström - 9 juli 2019 12:44

Nu när jag ändå har tid över att skriva på och bara har sett ett par av sommarens nya animeserier, drar jag lite snabbt och kortfattat igenom vilken lovande start det har varit!   How Many Kilograms are the Dumbbells You Lift? Magical Sempai ...

Av Tomas Engström - 3 juli 2019 12:24

Här kommer någonting som jag aldrig tidigare har gjort: en sammanfattning av en animesäsong. Helt enkelt för att jag tyckte att jag borde skriva någonting, främst för min egen del så att jag vid behov kan se mer än bara en siffra på MAL eller ANN som...

Av Tomas Engström - 16 april 2019 11:22

På den anmärkningsvärda Shuchiin Academy finns det två personer som alla på skolan känner till, inte bara för sin roll i studentrådet utan också för sina personligheter och briljans inom alla områden. Miyuki Shirogane anses vara ett geni efter att ha...

Presentation


En blogg om mitt ihärdiga anime-tittande, med grundliga redovisningar för all anime som jag ser.

Fråga mig

21 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2019
>>>

Sök i bloggen

Arkiv

Krafsare

Mina länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards