Direktlänk till inlägg 4 september 2017

Animal Crossing - The Movie

Av Tomas Engström - 4 september 2017 14:36

Ai är en självsäker tjej som äntligen har bestämt sig för att flytta till ny ort och det är ingen mindre än den berömda Animal Village, där livet tycks vara fyllt av nöjen, glädje och spännande utmaningar – såsom bara att bo själv och ha sitt eget hus att rå om! Efter att ha blivit välkomnad av såväl borgmästaren som postkontorets ena anställda, träffar Ai den lokala butiksägaren och fastighetsskötaren Tom Nook som meddelar var hennes hus ligger och sätter Ai i arbete för att kunna avbetala kostnaden för bostaden.


Under tiden som Ai arbetar med att leverera butikens produkter lär hon samtidigt känna de som bor här och stiftar därigenom ett par bekantskaper. En av dessa är den estetiskt lagda Sally som Ai snabbt kommer nära och hon träffar även Yuu från grannbyn, en excentrisk kille som alltid bär nya kläder var gång han dyker upp. Men även om tiden i Animal Village snabbt springer iväg på grund av allt det roliga som Ai har med sina vänner och sitt jobb, avundas hon ändå sin vän Sally som har sin designerdröm att sträva efter – ett livets "körsbärspaj" som Sally gör liknelsen med. Frågan är vad Ai ska hitta för egen körsbärspaj?


 

Animal Crossing är, för er som inte redan är välbekanta med konceptet eller bara har hört namnet flyktigt, en populär spelserie från Japan (Doubutsu no Mori, vilketbokstavligt översätts till "Djurens Skog") som just handlar om att spelaren flyttar till en by (på senare tid mer av en stad) som befolkas av djur, medan spelaren själv är en människa av manligt eller kvinnligt kön. Det är alltså som en slags fabelvärld där man bekantar sig med dessa djur som fungerar och agerar precis som vanliga människor, med såväl egna personligheter som hobbys och hus de bor i – dekorerade efter sitt eget tycke och smak. Spelserien är framförallt känd för att utspelas i realtid och är synkad med vår egen tid; där en dag verkligen är 24 timmar lång, det snöar mellan november-mars, och olika typer av evenemang samt kända högtider sker på exakta dagar. Ett spel som helt enkelt är igång dygnet runt, året om.


Att göra film av detta blir således lite svårt på grund av spelets öppna upplägg. Jag vet många som än idag har spelat en eller flera delar av Animal Crossing­-serien men inte hört talas om den här filmen. Och det är inte så konstigt heller, för tanken är egentligen lite underlig: hur ska man visuellt berätta om hederligt, sedvanligt vardagsliv i en fabelvärld i den typen av miljö som Animal Crossing tar plats i och med det koncept som spelet har: att man får göra precis vad man vill, hur man vill och utan några som helst måsten eller större konsekvenser. För det är säkert lätt att tro att detta helt enkelt fungerar som livssimulatorn och dockskåpsfranchisen The Sims men med djur som grannar, eller som bondgårdsspelet Harvest Moon utan att ha en bondgård att ägna tid till. Det sistnämnda är väl egentligen ingen dum jämförelse men heller inte helt korrekt, för även om det finns massor att göra i Animal Crossing så är det som sagt inget av detta som är ett måste. Det är inte som med The Sims där man behöver tillförse de vardagliga behoven vad gäller mat, sömn, nöjen och det sociala för att ens karaktär(er) ska kunna överleva. Det finns heller inget krav på att arbeta eftersom världen inte ens har några arbeten att erbjuda. Sysslor, ja – såsom att fiska eller plantera blommor. Men allting är frivilligt att göra.


 

Därför är även Animal Crossing som filmbåde väldigt harmlös och till största del även ganska händelsefattig i sitt innehåll. Vi följer Ai som bosätter sig i byn, lär känna invånarna, kommer snabbt in i vardagslivet vad gäller tjänstgöringen hos Tom Nook och att ta hand om sig själv. Dagarna passerar lika snabbt som veckorna och så även månaderna, så plötsligt har sommaren blivit till höst och hösten blir till vinter. Detta och så mycket mer i filmen är förstås främst gjort för att tilltala oss som känner till och älskar spelserien, så att vi ska få se alla de där sakerna som vi redan har fått uppleva genom vår karaktär i spelet. Och därför kan jag heller inte låta bli att le när djuren agerar på ett visst sätt, jag får höra vissa typiska (ganska märkliga) konversationer, ser visuella effekter för hur karaktärer reagerar, med flera andra små referenser.


Men jag måste säga att man går lite väl långt med djurens personlighet i den här filmen och verkligen drar det till sin spets, för de är såklart alla stöpta i samma form som spelserien har utformat dem. Örnen Apollo är lite barsk och kortfattad när han talar. Vargen Whitney är väldigt sansad, lite näsvis och oerhört karismatisk av sig. Katten Rosie är inte bara lite egocentrisk utan också ganska utsvävande och sprallig. Men initialt i den här filmen får man Apollo att verka väldigt ignorant, medan Whitney – som jag själv har som favorit sedan tidigare – känns riktigt uppblåst och lite falsk. Rosie gick mig rent utav på nerverna när Ai träffade henne, men allt det här lägger sig tacksamt nog längre fram i filmen och de börjar bete sig lite mer vettigt och lite mindre extremt. Det ska dock sägas att även spelets dialoger och konversationer med djuren kan låta ganska extrema till och från, men jag uppfattar ändå tonen som mer lättsam och humoristisk då.


 

Men som sagt, innehållsmässigt är det inte mycket som händer här i filmen om man ska hårdra det och de flesta karaktärerna gör inte mycket mer väsen av sig utöver att vara ganska excentriska i sin personlighet. Mycket av Animal Crossing handlar om hur Ai så smått funderar på vad hon vill få ut av sitt liv (inte fullt så allvarligt eller djupt som det låter), inspirerad av Sallys drömmar om att bli kläddesigner. Men hon gör egentligen inte speciellt mycket för att faktiskt komma till någon slags insikt med detta utan lever istället ett väldigt lättsamt liv. Den sista halvtimmen trycker man in lite och action när det plötsligt händer mystiska saker i byn, men annars är det mest bara vardagsliv av det mer banala slaget. Det blir alltid lite stoj och stim när grannpojken Yuu kommer och spexar till det, vi ser Ai umgås med Sally och Rosie som de tre vänner de är, och man återkopplar ständigt till karaktären Hoppers sorgliga försök att lyckas fiska upp någonting från floden. Men allt det här är verkligen bara ren utfyllnad och det finns egentligen bara två sätt att uppskatta filmen på: genom att vara ett fan av spelserien eller mellan 5-10 år gammal.


För som barnfilm är den absolut värd att visa upp, skulle jag säga. Det är en färgglad berättelse med mestadels glada karaktärer som emellanåt hittar på galna och komiska upptåg. Att invånarna dessutom är djur gör ju förmodligen bara saken än bättre om man är just ett barn. För oss vuxna finns däremot ingen större behållning i något av detta, utan jag tror snarare att filmens händelser och dialoger riskerar kännas tramsiga och menlösa. Men för oss som har spelat någonting av Animal Crossing-serien är det förstås roligt att känna igen karaktärer, föremål, platser och händelser samt även se årstiderna förändra byn. Det här är tredje gången som jag själv ser filmen på kanske 6-7 år och tyvärr tappar den lite av sin charm varje gång, eftersom det är just enbart charm som den lever på för mig. Men jag kan ändå inte låta bli att återvända eftersom det är just Animal Crossing och hur kan väl en fabelvärld utan måsten vara någonting annat än alldeles underbart?


 

AnimeNewsNetwork: Good, worth seeing

MyAnimeList: Fine

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tomas Engström - 8 oktober 2019 13:06

Jaha! Tänk att det redan har gått en hel säsong, alltså att sommarens (kortare) animes nu är avslutade och en ny radda serier har startat upp! I och med den tidsbrist som rådigt och hållit mig från att kunna skriva långa avhandlingar likt Carole & Tu...

Av Tomas Engström - 22 juli 2019 12:33

50 år har passerat sedan mänskligheten emigrerade till Mars och vi lever nu i en tid där större delen av allt kulturellt skapas av Artificiell Intelligens, medan vi människor är nöjda med att bara få vara passiva konsumenter. Detta gäller framförallt...

Av Tomas Engström - 14 juli 2019 13:46

Fortsättning följer på sommarens nystartade animeserier! Här har ni en till bunt med 5 nyheter från den 1:a juli:   Fire Force Isekai Cheat Magician If It's for My Daughter, I'd Even Defeat a Demon Lord Cop Craft Joshikousei no Mudazukai ...

Av Tomas Engström - 9 juli 2019 12:44

Nu när jag ändå har tid över att skriva på och bara har sett ett par av sommarens nya animeserier, drar jag lite snabbt och kortfattat igenom vilken lovande start det har varit!   How Many Kilograms are the Dumbbells You Lift? Magical Sempai ...

Av Tomas Engström - 3 juli 2019 12:24

Här kommer någonting som jag aldrig tidigare har gjort: en sammanfattning av en animesäsong. Helt enkelt för att jag tyckte att jag borde skriva någonting, främst för min egen del så att jag vid behov kan se mer än bara en siffra på MAL eller ANN som...

Presentation


En blogg om mitt ihärdiga anime-tittande, med grundliga redovisningar för all anime som jag ser.

Fråga mig

21 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2017 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Krafsare

Mina länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards