Direktlänk till inlägg 20 april 2017

Anime - Våren 2017 (del 1)

Av Tomas Engström - 20 april 2017 14:35

Ja hörni, jag fortsätter att förnya mig och hänga med i svängarna eller hur man nu ska uttrycka det, för nu har jag än en gång försökt hålla mig up-to-date med vad som är nytt på animefronten! Precis som när jag i februari kollade igenom ett par avsnitt av vinterns nyheter och då skrev ned mina tankar efter 3-4 avsnitt per serie, så har jag nu gått igenom vad våren har att erbjuda. Men den här gången har jag gått ännu längre och tillsammans med min vän Martin tittat på 15 (!) nya serier, dock endast det första avsnittet eftersom majoriteten av serierna inte kommit längre än så.


Så den här blogguppdateringen kommer alltså verkligen att innehålla väldigt ytliga förstaintryck, vilket också gör att jag tänker hålla mig ytterst kortfattad om varje series premiss och vad mitt "omdöme" av den blir.


Jag inser dock att en summering av 15 serier fortfarande blir väldigt mycket att trycka in i en och samma blogguppdatering, så därför kör jag hälften nu och hälften imorgon. De första 8 animeserierna är som följer, så kan man scrolla ner till någon specifik titel ifall man känner för det och annars är det bara att fortsätta scrollandet och läsandet:


Shingeki no Bahamut: Virgin Soul

Re:Creators

Renai Boukun

One Room

Hinako Note

Clockwork Planet

Sagrada Reset

Sakura Quest


 

Shingeki no Bahamut: Virgin Soul

10 år har passerat sedan Bahamuts återuppståndelse, vars förgörande krafter världen lyckades undgå. Människorna inte bara lever och frodas i kungarikets huvudstad, man har även förslavat demonerna och motsätter sig nu dessutom självaste gudarna i takt med att allt fler blir ateister.

 

En maskerad laglös skapar kaos och oro i staden genom att dyka upp överallt där demonerna far illa och behandlas orättvist av människorna, nästan som en Robin Hood av den här världen – men mer våldsam i sina handlingar. En tjej vid namn Nina Drango försöker försörja sig själv och sin mor som prisjägare och ger sig därför iväg efter den laglöse, men blir plötsligt anklagad för att vara i maskopi med denne och mitt i stridens hetta förvandlas hon dessutom till en röd drake...


Förvirrande? Lite X) Överraskande? Verkligen! Men det är precis som med Shingeki no Bahamut: Genesis från 2014 – som denna utspelar sig före – där man som tittare också blev väldigt inkastad i ett tumult av action och story! Jag gillar det, dels eftersom det håller mig på tå hela avsnittet igenom och dels omedelbart fångar mitt intresse. Snyggt är det också, ja vackert rent utav – likt sin föregångare. Det känns givet att följa Shingeki no Bahamut: Virgin Soul och att även den kommer att lyckas bli en lika stor snackis som Genesis.


 

Re:Creators

Souta Mizushino är en ganska introvert designer som älskar anime och manga och önskar att han kunde lyckas slå igenom med något riktigt storslaget verk. Han har dock svårt för att finna inspirationen till att ens påbörja en historia och det slutar istället med hur han sätter sig för att se ett avsnitt av sin favoritserie: den så omåttligt populära Elemental Symphony of Vogelchevalier. Men så plötsligt byts pojkrummet och omvärlden utanför huset ut mot den miljö som Vogelchevalier utspelar sig i och Souta befinner sig på ett slagfält. Kort därefter är han tillbaka i sitt eget rum igen, dock med animens huvudkaraktär Selesia vid sin sida som undrar hur det kommer sig att Souta har hela tidningar med såväl henne som hennes vänner på omslagen.

 

Strax därefter dyker en egendomlig tjej i stridsmundering upp och förklarar att en slags "battle royal" har inletts i denna "gudarnas värld" som hon dragit in Selesia i och att Selesia behöver finna sig en Skapare snarast om hon ska kunna överleva.


På tal om att bli inkastad i någonting där det bara händer en massa saker hela tiden och man ingenting förstår! Vad som känns lika roligt som ovanligt här är att vår protagonist, Souta, inte försvinner in i en annan värld och dras in i någonting där utan istället tvärtom! Här har vi alltså istället en i Soutas värld superpopulär animekaraktär som nu befinner sig fullt levande i modern tid, utan att någon förstår varför. Inte jag heller, ärligt talat, men så var ju detta också bara det första avsnittet. Det ska då bli spännande att se vart det hela barkar! Kan mycket väl bli en av vårens stora serier.


  

Renai Boukun

Kiss Note är en bok för Amor som får två personer att omedelbart bli kära i varandra om de utbyter en kyss, oavsett omständigheter och kön. När ängeln Guri ska utföra sitt jobb råkar hon dock ta fel på ett kanji när hon ska skriva in ett namn, vilket gör att gymnasieeleven Aino Seiji nu istället måste kyssa någon inom 24 timmar för annars dör Guri!

 

Hon lyckas övertala Aino att kyssa klasskamraten Hiyama som han alltid har varit kär i och vips är de två ett par, men när det kommer fram att Aino redan har kysst Guri – på grund av ett missförstånd med hur reglerna för en Kiss Note fungerar – visar Hiyama sin överraskande svartsjuka, psykotiska sida och tar till brutalt övervåld. Omständigheterna blir inte bättre av att Guri då plötsligt beslutar sig för att skriva in även hennes namn bredvid Aino och Hiyama, eftersom hon tror sig ha blivit kär i honom för sitt omtänksamma sätt.


Alltså den här serien... jag vet inte om det är okej att tycka att den är underhållande eller ifall det bara är helt opassande! För det är opassande saker som händer! Hela tiden! Allt från incest till påtvingad homosexualitet till ofredande till sexualisering! Men det är ju också roligt, tycker jag, även om jag nästan behöver ta till en skämskudde med jämna mellanrum XD Jag måste nog faktiskt se ett eller två avsnitt till för att bestämma mig för huruvida jag ska fortsätta titta eller hoppa av tåget.


  

One Room

Tre olika skoltjejer, tre olika historier, tre olika upplevelser – dina upplevelser i ditt egna rum...


Bättre än så kan jag inte beskriva den här ganska olustiga premissen för en anime. Det var verkligen inte vad jag hade förväntat mig, men jag förstod ganska snabbt att någonting inte stod helt rätt till när skoltjejen som man introduceras för börjar prata inte bara mot mig, utan med mig. Och "jag" svarar dessutom utan att se eller höra någonting – det blir liksom uppenbart av hur hon fortsätter föra konversationen.


Nä, det här blir det verkligen ingenting av. Det är sånt här som får folk att mynta uttryck såsom "Japaner, japaner, japaner". Studion verkar för övrigt även ha gjort en liknande grej med killar i huvudrollen. Säkert finns det, tragiskt nog, en målgrupp för detta men jag är absolut inte en del av den.


  

Hinako Note

Hinako har växt upp på landet i en trygg miljö med fler djur än grannar vilket får henne att känna sig både nervös och klumpig när hon ska vara social. Efter att ha sett en teaterpjäs och blivit alldeles tagen av skådisarnas sätt att kunna agera och uttrycka sig inför en publik, bestämmer sig Hinako för att plugga vidare i Tokyo och planerar gå med i skolans teaterklubb så snart som möjligt. Därigenom hoppas hon kunna utveckla sina sociala färdigheter och bli bättre på att prata med andra människor.

 

Dessvärre visar det sig att skolans teaterklubb har lagts på is på grund av att dess ordförande för närvarande är bortrest, men Hinako får som förslag att istället bilda en egen studiecirkel tillsammans med de personer som hon just har hunnit lära känna genom sitt boende!


Jag tror att det här blir en riktigt söt och fin serie, en typisk feel-good anime med en blandning av bedårande och roliga karaktärer. Intrycket som inledningen gav var att det här var en kopia på Lucky Star, som jag håller otroligt högt, men även om Hinako Note tycks kunna bli någorlunda tokrolig så var humorn i detta första avsnitt inte fullt så utflippad. Kommer att fortsätta följa denna och förhoppningsvis underhåller serien rakt igenom, med viss risk för att växlingen mellan chibi-stil och "vanligt" tecknat kommer att bli för mycket i slutändan (för det var mycket av det i detta första avsnitt).


  

Clockwork Planet

Vid en okänd tidpunkt i framtiden dör jorden ut men ett ingenjörsgeni känt som "Y" lyckas med hjälp av kugghjul och urverk få planeten att återuppstå, som därefter döps om till Clockwork Planet och under denna yta av snurrande kugghjul byggs nya civilisationer upp. I den kugghjulsregion som nu är Kyoto, kraschar plötsligt en likkista i Naoto Miuras lägenhet - en ung studerande av maskiner och urverk som fullkomligt älskar detta ämne. I kistan finner han en kvinnlig automaton; en humanoid maskin uppbyggd som ett urverk och efter att ha reparerat henne visar hon sig vara mer än 200 år gammal, men fullt stridsduglig vilket snart skall komma till nytta.


Den här premissen kanske inte går att förstå sådär jättemycket av och det var väl ungefär så avsnittet kändes också. Vilket är tråkigt eftersom jag hade vissa förhoppningar efter att ha sett omslaget och hoppats på en fräck steampunk, men så visar det sig bli vara en ganska tam historia med väldigt generiska karaktärer och fighting. Nä, den här droppar jag direkt, innehöll verkligen ingenting alls som kändes vare sig inspirerande eller häftigt. Men kidsen som sånt här riktar sig till kommer säkert att tycka annorlunda.


  

Sakurada Reset

Nästan hälften av Sakuradas befolkning besitter någon form av unik kraft men så snart som någon väljer att flytta från staden, glömmer man bort att man någonsin haft en förmåga. Gymnasieeleven Kei Asai har förmågan att minnas allt från sitt förflutna och blir introducerad för Misora Haruki, som kan nollställa nuet till hur allting såg ut för 3 dagar sedan – utan att det påverkar Keis minnesförmåga av vad som faktiskt hände, trots att inte ens Misora själv minns att hon faktiskt har använt sin nollställning. Genom att kombinera sina förmågor hoppas Kei kunna ge folk en andra chans och ställa saker till rätta när någonting hemskt går fel.


Den här har jag stora förväntningar på eftersom den handlar om tidsresande, typ. Som jag nyligen sa i min avhandling av Erased så är ju det här temat verkligen inte ovanligt i anime och manga och jag ser alltid fram emot när en ny sådan serie släpps! Det här första avsnittet introducerar ett par huvudkaraktärer med sina intressanta förmågor och det lägger grunden för vad jag hoppas ska bli någonting riktigt bra, även om det kanske var en lite väl händelselös introduktion. Men man måste ju ge tid att låta ett frö gro!


   

Sakura Quest

Nyexaminerade Yoshino Koharu har nyligen flyttat från landsbyggden till Tokyo för att det är där allting händer, i denna möjligheternas stad! Men trots sina ihärdiga försök att finnas ett jobb har samtliga av hennes drygt 30 ansökningar lett till avslag. Men så öppnas plötsligt en möjlighet till ett litet inhopp där Yoshino behöver agera drottning över en slags temapark ute på vischan, vars ägare vill försöka sparka igång verksamheten igen och få stället att bli lika framgångsrikt som det var för 20 år sedan! Väl på plats visar det sig inte bara vara ett "litet inhopp" som Yoshino trodde, utan enligt kontraktet ska hon agera drottning och jobba i parken under ett helt års tid...


Söt huvudperson, charmiga karaktärer överlag, oerhört mysigt och fint tecknat och en humoristisk handling. Jag tror att det här blir ytterligare en av vårens riktiga feel-good serier och således ett måste att följa ^^

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tomas Engström - 8 oktober 2019 13:06

Jaha! Tänk att det redan har gått en hel säsong, alltså att sommarens (kortare) animes nu är avslutade och en ny radda serier har startat upp! I och med den tidsbrist som rådigt och hållit mig från att kunna skriva långa avhandlingar likt Carole & Tu...

Av Tomas Engström - 22 juli 2019 12:33

50 år har passerat sedan mänskligheten emigrerade till Mars och vi lever nu i en tid där större delen av allt kulturellt skapas av Artificiell Intelligens, medan vi människor är nöjda med att bara få vara passiva konsumenter. Detta gäller framförallt...

Av Tomas Engström - 14 juli 2019 13:46

Fortsättning följer på sommarens nystartade animeserier! Här har ni en till bunt med 5 nyheter från den 1:a juli:   Fire Force Isekai Cheat Magician If It's for My Daughter, I'd Even Defeat a Demon Lord Cop Craft Joshikousei no Mudazukai ...

Av Tomas Engström - 9 juli 2019 12:44

Nu när jag ändå har tid över att skriva på och bara har sett ett par av sommarens nya animeserier, drar jag lite snabbt och kortfattat igenom vilken lovande start det har varit!   How Many Kilograms are the Dumbbells You Lift? Magical Sempai ...

Av Tomas Engström - 3 juli 2019 12:24

Här kommer någonting som jag aldrig tidigare har gjort: en sammanfattning av en animesäsong. Helt enkelt för att jag tyckte att jag borde skriva någonting, främst för min egen del så att jag vid behov kan se mer än bara en siffra på MAL eller ANN som...

Presentation


En blogg om mitt ihärdiga anime-tittande, med grundliga redovisningar för all anime som jag ser.

Fråga mig

21 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2017 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Krafsare

Mina länkar

Besöksstatistik


Skapa flashcards